Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 49. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

49. Teden slovenske drame

Avtorski projekt po romanu Ivana Tavčarja

Visoška kronika

SNG Drama Ljubljana

Zasedba

Režija: Jernej Lorenci

Dramaturgija: Matic Starina

Scenografija: Branko Hojnik

Kostumografija: Belinda Radulović

Skladatelj: Branko Rožman

Oblikovalec svetlobe: Pascal Mérat

Koreograf: Gregor Luštek

Lektorica: Tatjana Stanič

Asistenta režiserja: Mirjana Medojević, August Braatz

Igrajo

Igrajo: 

Tamara Avguštin

Nina Ivanišin

Klemen Janežič

Aljaž Jovanović

Janez Škof

O uprizoritvi

Zgodovinski roman, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti (Tavčarja je prehitela smrt) za eno najboljših del v slovenski književnosti. Čeprav je dogajanje postavljeno v 17. stoletje, so bile zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – po véliki vojni bralstvu blizu in vsako novo obdobje odkriva v pripovedi svoje probleme.

Starinski slog kronike prinaša sočen, razgiban jezik, v katerem se pisateljeva domišljija in čustvo družita z močno ironijo in realističnim opazovanjem življenja, vsebinsko pa namenja Tavčar poleg boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti veliko pozornosti domoljubju in ljubezni do zemlje: z izbiro kmečke snovi, opisovanjem lepote domačih krajev in jasnimi protinemškimi stališči. Kako aktualno nas nagovarja kronika davnih časov še stoletje pozneje – z gledališkega odra?

Izidor je nosil grehe očeta. Izidor je živel pravila okolja. Pridno je delal. Ko bi se moral upreti, je obmolčal, Izidor. Bal se je očeta in bal se je Boga, Izidor. Ko je Izidor ljubil, je ljubil neodločno in molče. Ko bi moral Izidor zakričati, se je obrnil stran. Izidor je dopustil možnost, da je Agata čarovnica. Ker je pridno delal in ker se je bal. Izidor ni živel. Gledal je v tla, ko bi moral pogledati v oči. Gledal je v nebo, ko bi moral udariti na gobec. Izidor.

Jurij je zakričal. Jurij je ljubil. Jurij je skočil.

Smo Slovenci Juriji ali Izidorji? 
So Slovenke Margarete ali Agate? 

Jernej Lorenci
 

Fotogalerija

Visoška kronika  <em>Foto: Peter Uhan </em>
Foto: Peter Uhan
Visoška kronika  <em>Foto: Peter Uhan </em>
Foto: Peter Uhan
Visoška kronika  <em>Foto: Peter Uhan </em>
Foto: Peter Uhan

Iskalnik