Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 49. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

49. Teden slovenske drame

Anton Tomaž Linhart

Ta veseli dan ali Matiček se ženi

SNG Drama Ljubljana

Zasedba

Režija: Janusz Kica

Dramaturgija: Mojca Kranjc

Scenografija: Karin Fritz

Kostumografija: Bjanka Adžić Ursulov

Skladatelj: Kyrre Kvam

Oblikovalec svetlobe: Aleš Vrhovec

Lektor: Arko

Asistentka režiserja: Maša Pelko

Igrajo

Baron Naletel: Marko Mandić

Rozala, baronova gospa: Polona Juh

Matiček, vrtnar graščinski: Gregor Baković

Nežka, hišna: Nina Ivanišin

Tonček, študent na vakancah: Nik Škrlec

Zmešnjava, advokat na deželi: Igor Samobor

Žužek, kancelir graščinski: Ivo Ban

Budalo, kancelirjev šribar: Bojan Emeršič

Jerca, županova hči: Eva Jesenovec

Jaka, lakaj: Rok Vihar

Gašper, delavec: Zvone Hribar

Deklič: Sabina Kogovšek

Deklič: Lucija Harum/Mia Skrbinac

O uprizoritvi

Linhartova komedija Ta veseli dan ali Matiček se ženi (1790) je slovensko dramatiko že v samem začetku vzpostavila kot avtonomno, jezikovno suvereno, problemsko premišljeno in duhovito zvrst, ki je imela poleg literarnih kvalitet še vse tiste kvalitete, ki jih potrebuje oder: prepričljive like, živ dialog, dramatičen zaplet in številne situacije, ki vključujejo uporabo prostora, scenografskih in drugih elementov klasičnega gledališča. 

Veliki poznavalec slovenske dramatike Taras Kermauner je zapisal, da nobena slovenska drama ni tako svobodna v obravnavanju telesa, spolnosti, resnice, pravice in etike kot prav Matiček, to paradigmatično delo socialnopolitičnega svobodnjaštva: "Matiček je drama radikalnega posmeha: vsemu, tudi sebi."

Filozof Mladen Dolar pa meni, da je Linhart izkazal svojo neizmerno duhovno prostost s tem, da je vzel za model igre Beaumarchaisovo Figarovo svatbo (1781): "Težko si je predstavljati, kolikšna svoboda je bila potrebna za izbiro takega modela, kolikšno iztrganje iz zakotnih slovenskih razmer, lokalnih razmerij gospostva in hlapčevstva. Linhartova svoboda je bila v pripoznanju: ta model, ta francoski model, nabit s prekucuškimi socialnimi idejami in obetajoč drugačne čase, ta model je veljaven tudi tu, v teh pritlehnih kranjskih okoliščinah. Ta zgodba govori o tebi, ta historični trenutek je naš lastni historični trenutek. Ta gesla so naša gesla, ta čas je naš čas, in naloge, ki jih ta čas postavlja, so naše naloge. Ta model je v svoji univerzalni veljavi toliko slovenski kot francoski in toliko lahko slovenska samobitnost participira na univerzalnem občestvu tedanjega historičnega trenutka."

 

Fotogalerija

Ta veseli dan ali Matiček se ženi <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Ta veseli dan ali Matiček se ženi <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Ta veseli dan ali Matiček se ženi <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan

Iskalnik