Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 49. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

49. Teden slovenske drame

Vinko Möderndorfer

Fant, dekle in gospod

Drama SNG Maribor

Zasedba

Režija: Mateja Kokol

Dramaturg: Vili Ravnjak

Scenografinji: Mateja Kokol, Iris Kovačič

Kostumografija: Iris Kovačič

Asistent kostumografije (študijsko): Gal Tišler

Oblikovanje zvoka in giba: sz3

Lektorica: Mojca Kolar

Igrajo

Dekle: Liza Marija Grašič

Fant: Timon Šturbej

Gospod: Kristijan Ostanek

O uprizoritvi

Fant osvaja dekle, ki jo je povabil na večerjo. Neroden je in nespreten, kot so zaljubljeni fantje pogosto. Ko ga razočarana mladenka zapusti, ga s kopico pripomb obsuje starejši gospod. Zdi se dobronameren, pa tudi zoprn: svetuje in kritizira, ponaša se z lastnimi izkušnjami in ostrim cinizmom … Izkaže pa se, da ne gre za vsiljivega natakarja, pač pa za profesorja gledališke igre. Fant se ni slabo odrezal na prvem ljubezenskem sestanku, temveč pri vaji iz improvizacije; v dekle pa je zares zaljubljen in že nekaj časa sta par. Skupaj tudi študirata na gledališki akademiji.

Z varljivo mejo med resničnostjo in iluzijo se igra Fant, dekle in gospod poigrava vseskozi, vztrajno jo tudi tematizira, saj se ukvarja s preizpraševanjem temeljev igralske umetnosti. Pred nami razgrne gledališko delavnico, v kateri pa se odpirajo tudi vprašanja iz osebnega življenja obeh mladih študentov, njuna travmatična doživetja in načini reševanja samega sebe ... prek teh pa strahovi, nemoč in želja po uspehu, ki so lastni današnji generaciji mladih. Na drugi strani pa zrela izkušnja, ki se dvoumno meša s cinizmom in z manipulativnostjo učitelja, ki tudi sam niha med razočaranjem in vero v umetnost. V tej igri, ki kaže mojstrstvo dramskega pisanja, so vprašanja gledališke umetnosti pretanjeno vpeta v psihosocialno okolje in žive probleme današnje slovenske družbe.

Vinko Möderndorfer sodi med najplodovitejše slovenske gledališke ustvarjalce srednje generacije. Že dvakrat je prejel Grumovo nagrado za najboljšo novo slovensko dramo; njegovo najnovejše besedilo Fant, dekle in gospod pa je bilo 2017 nominirano za Grumovo nagrado. Prvo uprizoritev besedila bo režirala Mateja Kokol. Režiserka najmlajše generacije, ki je doma iz Maribora, se je tu uspešno predstavila že z uprizoritvijo Razlogi za srečo.

Fotogalerija

Fant, dekle in gospod <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc
Fant, dekle in gospod <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc
Fant, dekle in gospod <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc

Iskalnik