Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 49. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

49. Teden slovenske drame

Petek, 11. januar 2019

49. Teden slovenske drame

Z novinarske konference pred 49. Tednom slovenske drame

Simona Semenič: še ni naslova; režija Tomi Janežič, produkcija Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana <em>Foto: Žiga Koritnik</em>
Simona Semenič: še ni naslova; režija Tomi Janežič, produkcija Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana Foto: Žiga Koritnik
Ivo Svetina: V IMENU MATERE; režija Ivica Buljan, produkcija SNG Drama Ljubljana <em>Foto: Peter Uhan</em>
Ivo Svetina: V IMENU MATERE; režija Ivica Buljan, produkcija SNG Drama Ljubljana Foto: Peter Uhan
Vinko Möderndorfer: FANT, DEKLE IN GOSPOD; režija Mateja Kokol, produkcija Drama SNG Maribor <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Vinko Möderndorfer: FANT, DEKLE IN GOSPOD; režija Mateja Kokol, produkcija Drama SNG Maribor Foto: Damjan Švarc
Ivan Cankar: OB ZORI; režija Žiga Divjak, produkcija Prešernovo gledališče Kranj <em>Foto: Nada Žgank</em>
Ivan Cankar: OB ZORI; režija Žiga Divjak, produkcija Prešernovo gledališče Kranj Foto: Nada Žgank
Anton Tomaž Linhart: TA VESELI DAN ALI MATIČEK SE ŽENI; režija Janusz Kica, produkcija SNG Drama Ljubljana <em>Foto: Peter Uhan</em>
Anton Tomaž Linhart: TA VESELI DAN ALI MATIČEK SE ŽENI; režija Janusz Kica, produkcija SNG Drama Ljubljana Foto: Peter Uhan
Ivan Tavčar: VISOŠKA KRONIKA; režija Jernej Lorenci, produkcija SNG Drama Ljubljana <em>Foto: Peter Uhan</em>
Ivan Tavčar: VISOŠKA KRONIKA; režija Jernej Lorenci, produkcija SNG Drama Ljubljana Foto: Peter Uhan
Avtorski projekt: 6; režija Žiga Divjak, produkcija Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana (v okviru projekta Nova pošta) <em>Foto: Matej Povše</em>
Avtorski projekt: 6; režija Žiga Divjak, produkcija Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana (v okviru projekta Nova pošta) Foto: Matej Povše
49. Teden slovenske drame


Festivalske priprave v Prešernovem gledališču že (skoraj) na vrhuncu


V Prešernovem gledališču Kranj so že sredi priprav na 49. Teden slovenske drame, ki se bo v gorenjski prestolnici zdaj že tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, 27. marca, z otvoritvijo in podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije in bo predvidoma trajal do 8. aprila. Teden slovenske drame je že od svojega začetka pred devetinštiridesetimi leti osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih. Prešernovo gledališče ga organizira s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj.

Festival spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in predstavitev ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in tujimi gledališči ter drugimi ustanovami, pomemben prispevek k spodbujanju uprizarjanja in nastajanja slovenske dramatike pa predstavljajo tudi vsakoletne festivalske delavnice dramskega pisanja in bralne uprizoritve za Grumovo nagrado nominiranih dram, ki jih Prešernovo gledališče Kranj v okviru dnevov nominirancev zadnja leta pripravlja v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) ter Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.

Tudi letos bo tako. Selektor 49. Tedna slovenske drame je režiser Marko Sosič. V preteklem letu si je ogledal 57 predstav, med njimi so jih 38 prijavila gledališča, druge pa je, preden je sestavil program, spremljal po lastni presoji.
"Dramska besedila so leta 2018 zaznamovali večja navzočnost del Ivana Cankarja ter besedila in performansi Simone Semenič, lanskoletne nagrajenke Prešernovega sklada. Ob tem bi izpostavil še zastopanost tekstov in priredb slovenskih avtorjev v domala vseh institucionalnih gledališčih, ki so krstila marsikatero novost tako uveljavljenih piscev kot tistih, ki šele prihajajo v gledališko javno zavest. Opazen je še velik delež režiserjev mlade in najmlajše generacije, ki z izostreno idejno zasnovo močno prispevajo k rasti in razvoju sodobnega slovenskega teatra," je na današnji konferenci novinarjem povedal Marko Sosič.

Po selektorjevem izboru se bo za glavno festivalsko nagrado v tekmovalnem delu programa potegovalo sedem predstav: še ni naslova Simone Semenič v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana; V imenu matere Iva Svetine v režiji Ivice Buljana in produkciji SNG Drama Ljubljana; Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja v režiji Mateje Kokol in produkciji Drame SNG Maribor; avtorski projekt Ob zori Ivana Cankarja v režiji Žige Divjaka in produkciji Prešernovega gledališča Kranj; Ta veseli dan ali Matiček se ženi Antona Tomaža Linharta v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Drama Ljubljana; Visoška kronika Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija in produkciji SNG Drama Ljubljana; avtorski projekt 6 v režiji Žige Divjaka in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana (v okviru projekta Nova pošta).

V spremljevalni program je selektor uvrstil pet predstav: Realiste, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Jureta Karasa v režiji Tijane Zinajić in produkciji SNG Nova Gorica, predstavo Heroj 2.0 Uroša Kaurina in Vita Weisa v produkciji KUD Moment in Zavoda EN-KNAP, Tih vdih avtorja in režiserja Nejca Gazvode v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega, Pohujšanje v dolini šentflorjanski Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja ter koprodukciji SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališkega ljubljanskega in Cankarjevega doma ter Kralja na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Maše Pelko in produkciji študentov šestega semestra dramske igre in gledališke režije AGRFT.

V minulem letu je bilo v tujini uprizorjenih več slovenskih dramskih besedil. Koliko predstav bodo lahko povabili na Teden slovenske drame, bo odvisno od sredstev, ki jih bo imel organizator na voljo, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, izbirali pa bodo med naslednjimi: Vladimir Matjaža Zupančiča v produkciji gledališča Plovdiv Drama Theatre/Dramskega gledališča iz Plovdiva, Bolgarija; Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma v produkciji Academic Theatre/Akademskega gledališča Golden Gate (Zoloti Vorota), Kijev; Ukrajina; Igra parov Matjaža Zupančiča v produkciji iz gledališča Spiš teater, Nova ves, Češka; Tarzan rokgreja v produkciji Hrvatskega narodna kazališta iz Zadra, Hrvaška; Tarzan rokgreja v produkciji gledališča Theatre Gigante, Milwaukee, ZDA; Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v produkciji Jugoslovanskega narodnega pozorišta iz Beograda, Srbija; Lep dan za umret Vinka Möderndorferja v produkciji gledališča Novorossyisk drama theatre/Dramsko gledališče iz Novorusiska, Novorusisk, Rusija; My Marlene Tjaše Ferme v produkciji gledališča Transforma Theatre Inc., New York, ZDA; 5&20 udarcev Alenke Hein v produkciji Teatra Šentjanž, Avstrija.

"Lani smo zabeležili porast uprizoritev slovenskih besedil v tujini. Za prihodnje leto, ko bomo gostili jubilejni, petdeseti festival, načrtujemo (že lani napovedano) spremembo pravilnika, tako da se bodo predstave iz tujine enakovredno potegovale za uvrstitev v tekmovalni program," je na novinarski konferenci razkrila Mirjam Drnovšček.


Seveda pa bo osrednje dogajanje tudi letos spremljal bogat dodatni program z okroglimi mizami in predstavitvami knjig. V okviru priprav na 49. TSD so se že dogovorili o delavnici dramskega pisanja, ki bo letos pod vodstvom Kim Komljanec potekala v okviru rezidence za štiri mlade dramatike ali dramatičarke ter v sodelovanju z Layerjevo hišo in Festivalom Vzkrik, ki ga organizirata Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in KUD Krik. "Letošnje delavnice bodo nekaj posebnega. Več let smo si želeli vzpostaviti rezidenčni način dramskih delavnic, ki je v svetu že uveljavljen, in zdaj se nam je z Layerjevo hišo v Kranju uspelo dogovoriti o tem," je na prvi predstavitvi festivala novinarjem povedala dramaturginja in vodja umetniškega oddelka Prešernovega gledališča Marinka Poštrak.

Na novinarski konferenci so povedali še, da sta zaključena tudi natečaja za nagrado Slavka Gruma, ki jo vsako leto podelijo najboljšemu novemu slovenskemu dramskemu besedilu, ter nagrado za mladega dramatika, za katero se potegujejo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do trideset let, organizatorji pa so prejeli tudi predloge za Grün-Filipičevo priznanje 2019, ki ga bienalno podeljujejo posameznikom, gledališčem ali skupinam za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji v zadnjih desetih letih.

Prenesi datoteke


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide Teden slovenske drame Delovanje spletne strani Teden slovenske drame (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Teden slovenske drame Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletno mesto Teden slovenske drame.